Ethical Trading Initiative Sweden
På denna webbplats visas öppna data om det svenska biståndet, som visar när, till vem och för vilket ändamål svenskt biståndsmedel betalas ut, samt vad det har gett för resultat. Denna sida innehåller information om en av de insatser som finansieras med svenskt bistånd.
Här visas alla aktiviteter kopplade till insatsen. Klicka på en enskild aktivitet för att se fördjupad information.
Totalt 5 000 000 SEK fördelat på 0 aktiviteter
Här presenteras en lista över alla utbetalda transaktioner för en specifik insats. Varje betalning kan spåras till en särskild aktivitet. Negativa belopp indikerar att det skett en återbetalning.
0 transaktioner
Inga transaktioner tillgängliga för denna insats
0 insatsdokument
Nedladdningslänk |
---|
Inga insatsdokument tillgängliga för denna insats
Resultat
Under 2021 har ETI gjort framsteg i medlemsrekrytering som kommer get möjlighet att bedriva påverkansarbete med nyckelaktörer inom transport- och livsmedelssektorn. Bland annat är nu Sveriges största upphandlare av el-bussar - Skånetrafiken, Västtrafik och Region Stockholm - vilket kommer tillåta ett fokuserat arbete på etiskt upphandling inom sektorn. Utöver detta kommer under 2022 ICA och troligtvis Lidl bli medlemmar vilket innebär at ETI numera har Sveriges största livsmedel kedjor som medlemmar (COOP, ICA, Lida och Axfoods - Hemköp). ETI har lyckats att etablera ett antal relevanta och tillsynes framgångsrika arbetsgrupper; de försätter arbeta aktivt med medlemmar och externa organisationer med att säkerställa mänskliga rättigheter inom leverantörsled med särskilt fokus på tvångsarbete i Kina. Under 2022 kommer ETI att bilda en arbetsgrupp för riskgrödor och i ramen av denna möjligtvis ta över den Svenska Sojadialogen. Rekrytering av nya medlemmar visars sig fortfarande att vara utmanande och för nuvarande har ETI 19 medlemmar vilket är betydligt färre än de förväntade 30 för 2021. Under 2022 kommer att erbjuda ett mera begränsat medlemskap (med mera begränsade förmåner) för små- och mellanstora företag samt att erbjuda större företag deltagande i arbetsgrupper utan att bli medlem. Trots utmaningar förväntar ETI sig att kunna rekrytera ett antal ny medlemmar under 2022 och Sida bedömer att ETI har tagit rimliga steg för att uppnå en hållbar verksamhet. Utöver rekryteringen så pågar arbete mot de andra målen inom insatsen; evenemang och utbildningar genomförs, ETI har etablerat samarbeten med en rad aktörer både i Sverige och internationellt och deltar aktivt i relevanta fora.
ETI kommer att bidra till Agenda 2030 för att få slut på fattigdomen (SDG 1) i globala leveranskedjor genom att främja inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, produktiv sysselsättning och anständigt arbete för alla (SDG 8). ETI kommer också att bidra till hållbara konsumtions- och produktionsmönster (SDG 12) och samarbetsformen kommer att vitalisera partnerskap för hållbar utveckling (SDG 17). ETI Sweden syftar till att främja hållbara affärsmetoder och ansvarsfullt leverantörsarbete i företagens hela leverantörskedjor. Detta görs genom att: 1. Samla och driva kunskap och metoder för ansvarsfulla leverantörskedjor med ett rättighetsbaserat fokus 2. Stärka medlemmarnas arbete med riskhantering, hållbara affärsmetoder och socialt ansvarstagande i sina leverantörskedjor 3. Arbeta praktiskt, bransch- och sektoröverskridande i Sverige och i producentländer, och 4. Verka för ökad transparens och spårbarhet i hela värdekedjan
Svenskt bistånd i siffror och berättelser
Vill du läsa mer om vilka resultat svenskt bistånd leder till?